Elektriskt

Allt du behöver veta om elektrifiering

Allt fler upptäcker fördelarna med att köra en elbil. Förutom fördelar för dig som förare gör du klimatet en stor tjänst genom att köra en bil som inte drivs av fossila bränslen. Inget utsläpp minskar klimatavtrycket. Här får du möjlighet att lära dig mer om elbilar och hur de laddas på bästa sätt.

En enkel hållbar resa

Det ska vara enkelt att köpa och äga en bil, därför finns vi vid din sida genom hela köpprocessen och bilägandet. Hos oss får du hjälp att hitta och ta hand om din drömbil då vi vill bygga en långsiktig relation med dig samtidigt som miljön är i fokus. Bildahl är ett företag som vill bära fanan högt och vara ledande inom framtidens miljöutmaningar. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Fördelar med elbilar och laddhybrider

 • Bra för miljön – Avtrycket på klimatet minskar drastiskt när du väljer en elbil. Koldioxidutsläppet minskar och det finns möjlighet att ladda bilen med förnybar el.
 • Elbilar är billig att köra – Räkna med en kostnad på 1–2 kronor milen för elen. Skatten är väldigt låg och det är billigt att utföra service tack vare få rörliga delar.
 • Den går tyst – Har du inte provat köra en elbil är det dags. Elbilar går så tyst att det på vissa modeller finns möjlighet att aktivera ljud för att uppmärksamma gångtrafikanter och cyklister vid låg hastighet.
 • El finns överallt – Idag går det att ladda elbilar överallt. I ett vanligt eluttag, motorvärmare eller det mest optimala en laddbox.
 • Rolig att köra – Elbilar blir allt mer populärt vilket gör att tillverkarna kommer med nya modeller. Det finns allt från den stabila familjebilen till den sportiga bilen med bra effekt.ljöanpassade fordon. Bilar med höga koldioxidutsläpp får istället en högre fordonsskatt de tre första åren. 
Miljöbil

Bidrag för elbilar

Vid köp av en ny elbil har du rätt till en bonus via bonus-malus-systemet som regeringen har infört. För 2021 ligger det maximala beloppet att få bidrag för på 70.000 kronor och det finns ett förslag om det ska höjas kommande år. Det här bidraget hanteras av Transportstyrelsen.
Följande gäller för att få bidrag:

 • Bilen får aldrig tidigare ha varit påställd
 • Utbetalning sker automatiskt efter sex månader om bilen fortfarande är i din ägo

Från Naturvårdsverket har du möjlighet att få upp till 10.000 kronor till i bonus när du installerar en egen laddstation hemma. 
Följande gäller för att få bidrag:

 • Endast ett bidrag per fastighet
 • Elboxen måste ha typ 2 uttag
 • Installationen måste utföras av en behörig elektriker
 • Ansökan görs efter att installationen är utförd, men senast sex månader efter slutförandet

För mer detaljer runt kraven för att få bonus hänvisar vi till respektive myndighets sida.

Hur långt kommer man på en laddning?

Tekniken utvecklas ständigt och idag är den normala sträckan att ta sig på en laddning 20–30 mil. Det finns modeller som med lätthet passerar även 40 mil. Att använda en elbil dagligen begränsas sällan av hur långt man tar sig på en laddning.

Pendlar du fram och tillbaka mellan hemmet och arbetet finns det ofta möjlighet att ladda bilen under arbetsdagen. Vid längre turer och semester finns det idag uppdaterade kartor på vart det finns snabbladdare utplacerade i Sverige. Stanna vid en av dessa och passa på att sträcka på benen eller äta något då bilen laddar fullt på drygt 30 minuter.

Hur långt elbilen kommer på en laddning kan variera något från gång till gång beroende på flera faktorer. Vädret, vägunderlaget, luftmotståndet eller om du kör kupévärmare för fullt

Ladda din elbil

En elbil är lätt att ladda då allt som krävs är ett vanligt eluttag. Dock rekommenderar Elsäkerhetsverket att elbilen ska laddas i en laddbox som är framtagen för syftet. Detta eftersom en elbil laddas under en längre tid i ett vanligt eluttag och det innebär en viss brandrisk. Alla fastigheter klarar inte heller av den belastning uppstår vid laddning.
Installera en laddstation och var trygg i att bilen laddas på ett säkert sätt. Montera upp laddboxen på lämpligt ställe, exempelvis vid garaget. Vid köp av laddbox hos oss på Bildahl ingår alltid grundinstallation som utförs av en behörig elektriker
Hur länge bilen behöver laddas beror lite på hur stort batteriet är samt med vilken effekt det laddas. Allt från 30 minuter till 12 timmar är normalt. Offentliga snabbladdare behöver inte mer än 30 minuter på sig och ett vanligt elluttag kan kräva upp till 12 timmar. 

Elbilar

Köp eller leasa en elbil

För oss är det viktigt att ge dig valfrihet i ditt val av bil. Därför kan du alltid välja mellan att köpa och lease en elbil. Funderar du på vad som passar dig bäst är du alltid välkommen in för att prata med oss. Oavsett om det är du som privatperson eller företaget som är ute efter en bil hjälper vi till att hitta det typ av ägande som passar er.

Det är alltid kostnadsfritt att ta del av en offert så att du i lugn och ro kan fundera på vilket alternativ som fungerar i just er situation.

Nya och begagnade bilar

I vårt utbud finns det både nya och begagnade bilar från en rad märken. Vi är återförsäljare av bland annat Mercedes, Citroen och Nissan.

Se vårt utbud av bilar här

Elbilar – frågor och svar

 • Hur mycket kan jag få i bidrag?
  För 2021 är det upp till 70.000 kr för bilen och upp till 10.000 kr för installation av en laddbox.
 • Hur långt kommer jag på en laddning?
  Normal räckvidd är 20–30 mil. Det finns bilar som kommer över 40 mil.
 • Hur lång tid tar det att ladda bilen?
  Från 30 minuter på en snabbladdningsstation till 12 timmar i ett vanligt eluttag. En laddbox i hemmet laddar bilen på fem till åtta timmar.
 • Ren elbil eller laddhybrid?
  Ren elbil släpper inte ut några avgaser. Finns det dåligt med laddmöjligheter är en laddbar hybrid det bästa av två världar.
 • Fungerar en elbil i vardagen?
  Svaret är JA! Idag finns det mängder av modeller på marknaden, allt från lämpliga familjebilar till sportiga modeller.
 • Är en elbil billigare att äga?
  En elbil har väldigt låg skatt och går att ladda billigt med el i hemmet. På många offentliga platser finns dessutom möjlighet att ladda bilen gratis.
 • Hur vet jag var bilen kan laddas?
  Det finns uppdaterade kartor på alla laddstationer i Sverige. Drygt 2 000 publika laddstationer att och totalt 8 000 laddpunkter runt om i landet.
Försäljning av elbilar

Laddade nyheter

Nissan Lojalitetserbjudande

Nissan Lojalitetserbjudande

Nissan lojalitetserbjudande Kunder som idag kör en Nissan och köper en ny Nissan personbil får 1 års extra garanti utan extra kostnad. Kravet är att...

Öppettider

Örnsköldsvik

Bilförsäljning
Mån-Fre 09.00–17.00
Lördag Stängt - Juni/Juli/Aug

Reservdelar
Vardagar
 07.00-17.00

Verkstad
Vardagar 
07:00-16:00
Kundmot. 07:00-17:00

Skadeverkstad
Vardagar
 07.00-16.00

Umeå

Bilförsäljning
Mån-Fre 09.00–17.00
Lördag Stängt - Juni/Juli/Aug

Reservdelar
Vardagar
 07.00-17.00

Verkstad
Vardagar 
07:00-16:00
Kundmot. 07:00-17:00

Skadeverkstad
Vardagar
 08.00-17.00

Skellefteå

Bilförsäljning
Må-Fr 09.00–17.00
Lördag STÄNGT

Reservdelar
Vardagar
 07.00-17.00

Verkstad
Vardagar 
07:00-16:00
Kundmot. 07:00-17:00

Skadeverkstad
Vardagar
 08.00-17.00

Luleå

Bilförsäljning
Mån-Fre 09.00–17.00
Lördag STÄNGT

Reservdelar
Vardagar
 07.00-16.00

Verkstad
Vardagar 
07:00-16:00
Kundmot. 07:00-16:00

Överhörnäs

Öppettider
Må-Fr 07.00-16.00
Lördag Stängt
Söndag Stängt